HISZPANIA 2008 - MALAGA-TORREMOLINOS

menu
hiszpania
praktyka
uczestnicy
europass
wycieczki
Praktyka:
Od 31.03.2008
do 25.04.2008
        
Flaga i herb Hiszpanii
Hiszpania – największe z trzech państw położonych na Półwyspie Iberyjskim.
Na zachodzie Hiszpania graniczy zPortugalią, na południu z należącym do Wielkiej
Brytanii Gibraltarem, oraz przez Ceutę i Melillę z Marokiem. Na północy, przez
Pireneje, kraj graniczy z Francją i Andorą. W skład Hiszpanii wchodzą także Baleary
na Morzu Śródziemnym, Wyspy Kanaryjskie na Oceanie Atlantyckim oraz tzw. terytoria
suwerenne (hiszp.: plazas de soberanía), w skład których wchodzą dwie hiszpańskie
posiadłości w Afryce Północnej, Ceuta i Melilla, oraz liczne niezamieszkane wyspy
po śródziemnomorskiej stronie Cieśniny Gibraltarskiej, takie jak Chafaryny, Alborán
czy Perejil. Do Hiszpanii, a dokładniej do Katalonii, należy także otoczone przez
terytorium francuskie miasteczko Llívia.

Hiszpania jest krajem wyżynno- górskim, gdzie około 90%obszaru zajmują wyżyny i góry.
Centralna część kraju zajmuje wyżyna zwana Mesetą Iberyjską, która wznosi się średnio
do 600m n.p.m. Góry Kastylijskie dzielą ją ( najwyższy szczyt Almanzor-2592 m n.p.m.)
na dwie części: Starą i Nową Kastylię. Mesetę otaczają góry: od północy Góry 
Kantabryjskie z najwyższym szczytem Pena de Cerredo (2648m n.p.m.),od północnego 
wschodu Góry Iberyjskie z kulminacją Moncayo (2313m n.p.m.). Na granicy z Francją 
rozpościerają się niedostępne Pireneje z kulminacją Aneto( 3404m n.p.m.), które wraz
z Górami Iberyjskimi i niższymi Górami Katalońskimi otaczają nizinną Kotlinę
Aragońską.

Burzliwa historia, która pozostawiła ślad w postaci niezliczonych zabytków 
i przebogatych muzeów oraz najcieplejszy klimat na kontynencie sprzyjają masowej 
turystyce, która stanowi jeden z filarów gospodarki przysparzający znacznych dochodów 
– w 2001 r. ponad 47 mld euro. Liczba turystów zagranicznych odwiedzających Hiszpanię
 wyniosła prawie 71 mln, którzy wypoczywali głównie na wybrzeżu śródziemnomorskim 
(Costa de la Luz – Costa del Sol – Costa Blanca – Costa del Azahar – Costa Dorada –
 Costa Montanesa – Costa Vasca – Costa Verde – Rias Altas – Rias Bajas), na Balearach
i Wyspach Kanaryjskich oraz zwiedzali hiszpańskie miasta i muzea – Toledo, Madryt, 
Barcelona, Sewilla, Salamanka i in. Ośrodkiem pielgrzymkowym o europejskiej sławie jest
Santiago de Compostela. Z dochodów z turystyki sfinansowano budowę dróg oraz przemysł 
lokalny.

Półwysep Iberyjski, mimo swego śródziemnomorskiego położenia, stanowi odrębny region
kulinarny. Z basenem Morza Śródziemnego wiąże kuchnię hiszpańską wspólne upodobanie do
delikatnych mięs – drobiu, cielęciny i jagnięciny – a także ryb i owoców morza,
zwłaszcza krewetek. W Hiszpanii, podobnie jak we Włoszech używa się oliwy, potrawy 
różnego typu przyrządzane są z dodatkami oliwek, cebuli i czosnku. Duży wpływ na
 kuchnięhiszpańską wywarła kuchnia arabska, co widać w ilości przypraw zwłaszcza 
pieprzu, cynamonu, kolendry czy kminku. Od Arabów również nauczyli się Iberyjczycy 
jeść i przyrządzać desery, w szczególności ciasta migdałowe.