HISZPANIA 2008 - MALAGA-TORREMOLINOS

menu
hiszpania
praktyka
uczestnicy
europass
wycieczki
Praktyka:
Od 31.03.2008
do 25.04.2008
Malaga – miasto w regionie Andaluzja w południowej Hiszpanii, położone nad Morzem 
Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich. Stolica prowincji Málaga, 558 tys. mieszk.
(2005). Ośrodek przemysłu chemicznego, włókienniczego i cementowego. Dzięki łagodnemu
klimatowi na równinie Hoja de Malagauprawia się pomarańcze, banany, figi, bawełnę, 
trzcinę cukrową oraz winorośl (wino malaga i rodzynki). Duży port handlowy i rybacki
oraz stocznia. Baza marynarki wojennej. Od lat pięćdziesiątych XX wieku rozwój 
turystyki, kąpieliska na Costa del Sol.Miejsce narodzin Pabla Picassa.

Zabytki

    * Alcazaba – ruiny twierdzy, wybudowanej przez Rzymian i przebudowanej w IX w.
      przez Maurów. Wewnątrz muzeum archeologiczne. Tuż obok ruiny teatru rzymskiego.
    * Castillo de Gibralfaro – „góra z latarnią morską”, ruiny zamku z XIV w.
    * Katedra, budowana z przerwami od 1528 do 1783, lecz nie ukończona. Olbrzymie
      wnętrze o wymiarach 117×72 m, wysokości 48 m wszystkich trzech naw.
      Najcenniejszym elementem są stalle chóru z 42 posągami świętych, dzieło wielu
      artystów.
    * Kościoły: S. Bartolomé z XI w., Nuestra Senora de la Victoria z XV w., Santuario
      de Nuestra Senora de la Victoria z XVI w. oraz liczne barokowe kościoły i pałac
      biskupi z XVIII w.
    * Muzeum Sztuk Pięknych, dom, w którym urodził się Pablo Picasso.

Jako że Málaga jest jednym z ważniejszych hiszpańskich portów rybackich, tutejsza
kuchnia opiera się w znacznym stopniu na darach Morza Śródziemnego – sardelach, 
barwenach, ostrobokach, ośmiornicach, kalmarach oraz innych rybach i owocach morza.
w lokalnych potrawach znajdziemy jednak też obfitość świeżych warzyw i owoców, 
a także dziczyzny. Mówiąc o kuchni nie sposób nie wspomnieć o słynnym na cały świat
winie typu malaga, produkowanym głównie z winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.