Praktyka:
Od 31.03.2008
do 25.04.2008
|
Malaga – miasto w regionie Andaluzja w południowej Hiszpanii, położone nad Morzem
Śródziemnym, u podnóża Gór Betyckich. Stolica prowincji Málaga, 558 tys. mieszk.
(2005). Ośrodek przemysłu chemicznego, włókienniczego i cementowego. Dzięki łagodnemu
klimatowi na równinie Hoja de Malagauprawia się pomarańcze, banany, figi, bawełnę,
trzcinę cukrową oraz winorośl (wino malaga i rodzynki). Duży port handlowy i rybacki
oraz stocznia. Baza marynarki wojennej. Od lat pięćdziesiątych XX wieku rozwój
turystyki, kąpieliska na Costa del Sol.Miejsce narodzin Pabla Picassa.
Zabytki
* Alcazaba – ruiny twierdzy, wybudowanej przez Rzymian i przebudowanej w IX w.
przez Maurów. Wewnątrz muzeum archeologiczne. Tuż obok ruiny teatru rzymskiego.
* Castillo de Gibralfaro – „góra z latarnią morską”, ruiny zamku z XIV w.
* Katedra, budowana z przerwami od 1528 do 1783, lecz nie ukończona. Olbrzymie
wnętrze o wymiarach 117×72 m, wysokości 48 m wszystkich trzech naw.
Najcenniejszym elementem są stalle chóru z 42 posągami świętych, dzieło wielu
artystów.
* Kościoły: S. Bartolomé z XI w., Nuestra Senora de la Victoria z XV w., Santuario
de Nuestra Senora de la Victoria z XVI w. oraz liczne barokowe kościoły i pałac
biskupi z XVIII w.
* Muzeum Sztuk Pięknych, dom, w którym urodził się Pablo Picasso.
Jako że Málaga jest jednym z ważniejszych hiszpańskich portów rybackich, tutejsza
kuchnia opiera się w znacznym stopniu na darach Morza Śródziemnego – sardelach,
barwenach, ostrobokach, ośmiornicach, kalmarach oraz innych rybach i owocach morza.
w lokalnych potrawach znajdziemy jednak też obfitość świeżych warzyw i owoców,
a także dziczyzny. Mówiąc o kuchni nie sposób nie wspomnieć o słynnym na cały świat
winie typu malaga, produkowanym głównie z winogron typu Pedro Ximénez oraz Moscatel.
|